НОВІ
НОРМИ ТА ПОРЯДОК ОРГАНІЗАЦІЇ ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ В ЗАКЛАДАХ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ
Уряд затвердив нові
норми та порядок організації харчування у закладах освіти (постанова КМУ від
24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах
освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку»).
Такі зміни прийняті, з
метою: врегулювання організації харчування дітей з огляду на принципи здорового
харчування, приведення енергетичної цінності раціону, структури харчування до
Норм фізіологічних потреб населення в основних харчових речовинах і енергії. Що
ж змінилося?
1.Визначено способи організації
харчування
Спосіб 1. Заклад освіти,
тобто працівники, що входять до штатного розпису закладу, самостійно готують та
реалізовують готові страви.
Спосіб 2. Харчування
організовує постачальник харчових продуктів та/або послуг з харчування —
кейтеринг або аутсорсинг. Працівники їдальні (харчоблоку), буфету не входять до
штатного розпису закладу.
У дитсадках кейтеринг
можна застосувати, якщо немає харчоблоку. Як виняток, можна організувати
кейтеринг на час проведення ремонтних робіт — реконструкції, капітального
ремонту тощо харчоблоку закладу та ремонту чи придбання технологічного
обладнання, що використовується на харчоблоці закладу.
2.Визначено режим
харчування
Режим (кратність)
харчування визначено у пункті 16 Порядку.
Його можна організовувати:
·
одноразово — сніданок;
·
дворазово — сніданок та обід;
·
триразово — сніданок, обід та підвечірок або вечеря;
·
чотириразово — сніданок, обід, підвечірок, вечеря;
·
п’ятиразово — сніданок, другий сніданок, обід, підвечірок, вечеря.
Режим (кратність)
харчування залежить від режиму роботи закладу.
У державних
(комунальних) ЗДО тривалість сніданку, другого сніданку, підвечірку і вечері
повинна становити не менше ніж 20 хвилин, обіду — 25–30 хвилин.
Їжу необхідно видавати
дітям у суворо визначений час з інтервалами у три-чотири години.
3. Окреслено вимоги до
планування меню
·
Щоб забезпечити різноманітність харчування, потрібно скласти примірне чотиритижневе сезонне меню.
·
Включення окремих страв до щоденного раціону, калорійність окремих прийомів
їжі, мінімальні вимоги до режиму (кратності) приймання в їжу овочів, фруктів,
м’яса, риби, яєць, горіхів, бобових та інших продуктів повинні відповідати нормам харчування.
·
Дозволяється використовувати меню, рекомендоване МОЗ, без погодження з
територіальним органом Держпродспоживслужби.
·
Засновник державних і комунальних закладів
освіти також може забезпечити розроблення меню як для одного окремого закладу, так і для групи таких закладів.
·
Примірне чотиритижневе сезонне меню може складатися медичним працівником
закладу дошкільної освіти та затверджуватися керівником такого
закладу.
·
У разі постачання до закладу дошкільної освіти готових страв та/або послуг
з харчування примірне чотиритижневе сезонне меню може складатися постачальником
послуг з харчування (технологом, завідувачем виробництва) та затверджуватися
керівником оператора ринку харчових продуктів, що здійснює постачання готових
страв та/або послуг з харчування.
·
Примірне чотиритижневе сезонне меню можна використовувати після погодження з територіальним органом Держпродспоживслужби.
4. Розписано
калорійність сніданку, обіду та вечері за віковими групами: 1-4 та 4—6
(7) років .
Енергетична та поживна
цінність їжі у закладі повинна відповідати загальним віковим потребам дітей
згідно з нормами фізіологічних потреб в основних харчових речовинах та енергії,
визначеними МОЗ.
Потрібно планувати
частку калорійності їжі у загальних енергетичних потребах залежно від режиму
(кратності) харчування в закладі.
Якщо дитина з’їсть
лише сніданок, вона має становити 25–30% добової потреби, відповідна частка для
обіду збільшується до 30–35%. Орієнтовну кількість калорій на сніданок, обід та
вечерю, добову калорійність для різних вікових груп наведено в Табл. 2.
5. Передбачено кількість білків, жирів і
вуглеводів, яка має бути у стравах.
М’ясо, риба, молоко та
молочні продукти, яйця, бобові та горіхи є основними джерелами білку.
Додатковим джерелом корисних білків є злакові продукти. Кількість білків для
сніданку, обіду та вечері, а також добова потреба в білку для різних вікових
груп наведені у таблиці 2 до норм
харчування.
Загальну кількість
жирів для сніданку, обіду та вечері для різних вікових груп наведено у таблиці 3 до норм харчування.
Діти повинні регулярно
споживати харчові продукти та страви з вмістом вуглеводів. Пріоритетні продукти
цієї групи — рослинні продукти з високим вмістом харчових волокон. Кількість
вуглеводів для сніданку, обіду та вечері для різних вікових груп наведено у таблиці 4 до норм харчування.
6. Розраховано добову потребу в рідині для
дітей різних вікових груп.
Питна вода повинна
бути постійно доступною у закладі освіти під час вживання їжі та у будь-який
інший час. Засновник і директор закладу повинні забезпечити дітей чистою та
безпечною питною водою, що відповідає вимогам, встановленим МОЗ.
Добову потребу в
рідині для дітей різних вікових груп наведено у Табл. 3
7. Визначено, як забезпечити харчуванням
дітей з особливими дієтичними потребами.
У закладах дошкільної
освіти передбачено організацію харчування, зокрема і дієтичного.
Відповідно до пункту 12 Норм харчування у закладах освіти та
дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджених постановою Кабінету
Міністрів України від 24 березня 2021 р. № 305 здобувачам освіти/дітям з
харчовою алергією на молоко та молочні продукти (відповідно до медичної
довідки, виданої лікарем загальної практики — сімейним лікарем чи
лікарем-педіатром, в якій зазначено особливі дієтичні потреби здобувача освіти/дитини
із встановленим діагнозом) для харчування пропонуються рослинні напої.
У додатку 11 до норм
харчування визначено особливості забезпечення харчуванням дітей з особливими
дієтичними потребами. Зокрема, наведено причини особливих дієтичних потреб:
·
цукровий діабет;
·
харчова алергія;
·
целіакія — непереносимість глютену;
·
лактазна недостатність — непереносимість лактози;
·
вроджені порушення метаболізму — фенілкетонурія тощо.
Додаток 12 до норм
харчування містить перелік харчових продуктів, які не містять глютену та які
його містять й потрібно виключити із харчування у разі целіакії.
У Додатку 13 до норм
харчування є інформація про вміст речовин і готові страви/вироби, які
призводять до алергічних реакцій або непереносимості. У таблиці наведені
індекси алергенів або непереносимих речовин і подана їх розшифровка.
Інформацію про
наявність у складі готової страви/виробу алергену або непереносимої речовини
потрібно обов’язково зазначити в меню відповідним індексом у дужках після назви
готової страви/виробу (наприклад, сирники із сметаною (Л, МП), що вказує на
наявність у страві лактози та молочних продуктів).
Інформацію з
розшифровкою індексів алергенів або непереносимих речовин слід розмістити біля
меню.